Skip to the content
Menu

Virksomhedsform

Når man starter en virksomhed, er man nødt til at gøre sig nogle overvejelser om, hvilken virksomhedsform der passer bedst til din startup og din situation. Skal din virksomhed være en enkeltmandsvirksomhed, et interessentskab, et anpartsselskab eller et aktieselskab?


De mest anvendte virksomhedsformer

Der findes et utal af forskellige virksomhedsformer, men følgende er de mest almindelige og mest brugte i Danmark:

  • Enkeltmandsvirksomhed har kun én stifter og én ejer, og han/hun hæfter selv for alle virksomhedens økonomiske forpligtelser.

  • Interessentskab (I/S) minder meget om enkeltmandsvirksomheden. Forskellen er, at der her skal være mindst to stiftere og ejere.

  • Anpartsselskab (ApS) er ejet af én eller flere personer eller virksomheder. Det skal stiftes med en anpartskapital på minimum 50.000 kr. Ejerne hæfter kun med og kan dermed kun miste det indskud, de har investeret i virksomheden.

  • Aktieselskab (A/S) er en virksomhed, hvor pengene til start og drift skaffes ved at udstede aktier. Aktieejerne hæfter herefter kun med deres del af aktiekapitalen.

  • Iværksætterselskab (IVS) er under afskaffelse. Læs mere om overgangen fra IVS til ApS her

Udover de generelle forskelle, der er vist ovenfor, er der også forskellige regler for moms, Skattestyrelsen, regnskabskrav, registrering m.m. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i de forskellige virksomhedsformer, inden du starter din virksomhed op.

 

Tag det rigtige valg med vores hjælp

Virksomhedsformen afhænger typisk af, hvilken sikkerhed du ønsker. Dette kan eksempelvis være i forbindelse med hæftelse for gælden i virksomheden. Men beskatningsregler og kapitalkrav spiller også ind på beslutningen.

Uanset hvad kan BDO rådgive dig og hjælpe med at finde frem til og oprette den virksomhedsform, der passer bedst til dig og din virksomhed.

Jesper Lohmann Andersen

Senior Manager, Head of BSO Development

+45 41890263

Læs mere om afskaffelsen af iværksætterselskaber og bliv klogere på overgangen fra IVS til ApS

KONTAKT OS

Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvad der er den rigtige virksomhedsform for dig og din virksomhed?