Skip to the content
Menu

Artikel: Sådan bliver du en del af det grå startup-guld

Nøgleordet er succes, når modne danske grundlæggere kigger på, om de er godt stillet, når det gælder om at omsætte deres start-up idé til praksis.

Sat på spidsen, har mange en opfattelse af, at en startup grundlægges af en eller flere yngre ildsjæle, der starter med et yderst skrabet budget - og helst skal sove under kontorbordene i det kælderlokale, hvor hele projektet drives fra. Et billede, der til dels bakkes op af tal fra Erhvervsstyrelsen, der viser, at næsten halvdelen af danske virksomheder grundlægges af folk under 35.

Det er der bestemt ikke noget galt med, og multimilliardærer som Mark Zuckerberg og Bill Gates startede også som ganske unge.

Men en analyse foretaget af Harvard Business Review viser, at gennemsnitsalderen for de mest succesfulde entreprenører er 45. De ældre generationer har en lang række fordele i forhold til deres yngre konkurrenter. De har som regel også en noget anderledes livssituation, som skal tages med overvejelserne, når det kommer til at udleve drømmen om at starte eget selskab.

Med den rette tilgang, virksomhedsstruktur og styr på økonomiske aspekter som skat, er der dog intet til hinder for at udleve drømmen og blive en del af det, der med et glimt i øjet kan betegnes som ’det grå startup-guld’.


Hvor erfaring kan tælle dobbelt

Iværksætterbarometeret for 2018 viser, at der er fuld gang i de danske iværksættere.  Samtidig viser barometeret, at det specielt er inden for de mere videns-intensive industrier som IT, kommunikation, rådgivning og ingeniørvirksomhed (kerneområder for start-ups), at der er fremgang i nystartede virksomheder.

Barometeret har spurgt virksomhedsgrundlæggerne om, hvad deres største udfordringer er, og her indtager salg og markedsføring en klar førsteplads.

Netop salg og markedsføring er ét af de områder, hvor de lidt ældre entreprenørers erfaring fra erhvervslivet kan tælle dobbelt. De har nemlig som regel et mere veludviklet fagligt netværk, der kan tælle mulige kunder, som allerede kender den pågældendes faglige kvaliteter. Samtidig kan deres praktiske erhvervserfaring give bedre indsigt i, hvilke specifikke services og produkter, der mangler I markedet, samt hvordan udvikling og salg af et nyt produkt eller en ny service bedst kan planlægges og gennemføres.

Erfaring er med andre ord også en stor fordel i forhold til nogle af de andre områder, som virksomhedsgrundlæggere peger på som specielt udfordrende: At skaffe kapital, produktudvikling og organisation og ledelse.


Sådan sætter du de rette rammer

Adspurgt om rammevilkår som giver udfordringer, peger nye iværksættere på beskatning af overskud og indkomst som den faktor, der giver størst problemer. Andre udfordringer inkluderer afrapportering af moms samt oprettelse, registrering og omregistrering af virksomheden.

Her er det vore erfaring, at de mere modne startup-entreprenører er sidestillet med deres yngre kolleger. I mange tilfælde kan de endog være mere udfordrede inden for præcis disse områder, og det kan for nogle være en afgørende faktor, som stopper dem i at udleve drømmen om at starte egen virksomhed.

Mere modne iværksættere har nemlig som regel et anderledes økonomiske startsted. For eksempel i forhold til fast ejendom, opsparing, familie og ønske om fortsat at indbetale til pension.

Det er dog langt fra det samme som, at de må skyde en hvid pil efter ambitionerne om eget firma. Med den rette tilgang, struktur og optimale samarbejdspartnere, kan drømmen udleves med minimalt stress og risiko.

KONTAKT OS

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning til at komme igang som iværksætter?